de
Vloerverwarming met glasvezel
Vloerverwarming met glasvezel

Vloerverwarming met glasvezel

Vloerverwarming wint aan populariteit omdat het helpt om de temperatuur in de kamer gelijkmatig te verhogen zonder energie te verspillen. Er worden verschillende technologische opties gebruikt: klassiek water, water-elektrisch, met verwarmingselementen van metaalband of met verwarmingskabels. Vaak wordt het systeem in een chape gemonteerd, wat voor wat problemen zorgt.

Inhoud

Polypropyleenvezel voor vloerverwarming maakt het gemakkelijker om de kamer met beton te vullen en bespaart ook het budget. In dit artikel zullen we uitzoeken waarom polypropyleen nodig is, hoe je het moet kiezen en in welke verhoudingen je het moet kneden. 

Nadelen van chape zonder toevoegingen

Bij de standaard opstelling van vloerverwarming wordt op een vlakke ondergrond een isolatielaag gelegd, die beschermt tegen warmteverlies en vochtindringing. Vervolgens wordt de pijpconstructie gemonteerd, die met beton wordt gegoten. Volgens de wetten van de natuurkunde zet het materiaal van de verwarmingselementen uit als de temperatuur stijgt en wordt het smaller als het afkoelt. 

betonvloer met vezels

Constante belastingen op de dekvloer vernielen de constructie. De coating droogt uit op de contactpunten met de leidingen, barst, splijt en brokkelt af. Een standaard beton- of cementzandmengsel voor vloerverwarming zorgt niet voor uitzetten of krimpen van het materiaal door temperatuurschommelingen. 

Verhoog de dikte van de dekvloer om de interne belasting te verminderen. Deze aanpak beschermt de coating tegen vernietiging, maar heeft tastbare nadelen. Naarmate het materiaal dikker wordt, neemt de warmteontwikkeling af. Er is meer tijd nodig om de leidingen op te warmen en de warmteoverdracht wordt verminderd. Warme vloeren geven niet meer het gewenste effect. 

Een laag groter dan 170 mm absorbeert de temperatuur volledig, verwarmt de lucht in de kamer niet. Bovendien vermindert een dikke dekvloer de hoogte van de kamer. Om de fysieke belasting van beton te verminderen en om de minimale dikte van de oplossing te gebruiken, worden synthetische vezels toegevoegd bij het mengen van de oplossing.

Welke vezels zijn er voor een warme vloer 

Aanvankelijk werd stalen wapening gebruikt om constructies van gewapend beton te maken. Met het dunner worden van de betonnen coatinglaag waren echter kleine verstevigingselementen nodig. Als toevoeging aan de dekvloer worden metaalvezels – kleine stukjes staaldraad. De technologie wordt vaak gebruikt, hoewel de tekortkomingen duidelijk zijn:

  • schade aan apparatuur tijdens de bereiding en toepassing van de oplossing;
  • groot gewicht;
  • lage corrosieweerstand;
  • wanneer het oppervlak beschadigd is, steken de scherpe randen van de staaldraad naar de zijkanten uit.

Dekvloer metaalvezel wordt gebruikt voor industriële gebouwen, maar is niet geschikt voor vloerverwarming. Elektrische elementen in combinatie met staal leiden tot kortsluiting. Stijve vezels beschadigen het oppervlak van kunststof buizen, zijn niet bestand tegen de belasting van temperatuurschommelingen en veranderen in breekpunten. 

polymeervezel voor vloerverwarming

Het polymeermateriaal is in alle kenmerken superieur aan staaladditieven en voldoet aan DSTU-N B V.2.6 en SNiP 2.03.13-88. Synthetische vezels beschermen de dekvloer tegen scheuren en krimpen, doven de processen van uitrekken en vernauwen van buizen. Het gebruik van microvezel verlengt de levensduur van de warme vloer, beschermt tegen de effecten van alkaliën en chemicaliën.

In de jaren 70 werd betonneren met polypropyleen voor het eerst getest op een trottoir in de Verenigde Staten. Het canvas barstte niet door hoge belastingen en temperatuurschommelingen. De ervaring bleek succesvol. Later werden synthetische vezels gebruikt voor de bereiding van ander beton. Vanwege de hittebestendigheid worden synthetische draden gebruikt voor het installeren van vloerverwarming. 

Hoe polymeervezels werken

De vezel voor de dekvloer voor vloerverwarming wordt tijdens het mengen gelijkmatig door de oplossing verdeeld en bedekt de verwarmingselementen op betrouwbare wijze. Polypropyleen in beton verhoogt:

  • weerstand tegen belastingen en mechanische schade;
  • weerstand tegen temperatuurveranderingen;
  • bescherming tegen stratificatie van de oplossing tijdens het drogen.

Kunststofvezels geleiden geen elektriciteit en zijn daarom het enige alternatief voor elektrische water-vloerverwarming dat vele jaren meegaat. Polypropyleen is slijtvast. Zelfs als de laatste vloerlaag niet onmiddellijk wordt gelegd, zal de kwaliteit van de dekvloer er tijdens het gebruik niet onder lijden. 

Een warme vloer met vezels is bestand tegen sterke statische en dynamische belastingen. Bijvoorbeeld frequente bewegingen van massieve objecten of zwaar meubilair met dunne poten. Om te voorkomen dat de ondergrond doordrukt, wordt de bindlaag 30 mm gegoten. De minimaal toegestane morteldikte boven buizen – 25 mm. 

Polymeervezels vullen holtes in beton, waardoor interne spanningen worden geminimaliseerd. Er is minder water nodig om de oplossing te bereiden. Dit vermindert de verdamping van vocht wanneer het oppervlak droogt, voorkomt scheuren, krimp en de vorming van microleemtes. 

Polypropyleenvezels versterken de betonmortel en dringen door de lagen heen. In de mixer worden de draden met de oplossing gemengd en door het volume verdeeld. Microvezel verhoogt de vorstbestendigheid van beton. De koppeling behoudt de impact van onderaf – bevriezing van de grond en krimp van het gebouw, typisch voor particuliere huizen.

Installatietechniek

Een dikke laag van meer dan 100 mm laat geen warmte door, waardoor het aanleggen van een leidingsysteem geldverspilling wordt. Een zware betonlaag oefent een te grote belasting uit op de vloeren van de constructie, wat ontwerptechnisch gevaarlijk is. De maximaal toegestane dekvloerdikte – 80mm. Het wordt gebruikt wanneer zich een onverwarmde technische ruimte onder de vloer bevindt. 

Vezel voor vloerverwarming wordt gebruikt op een vooraf geëgaliseerd oppervlak. Als het nodig is om het niveau van de kamer te verhogen, giet dan eerst de nodige mortellaag, egaliseer het oppervlak, leg dan de leidingen en voltooi de dekvloer.

De belangrijkste parameter die de efficiëntie van de vloerverwarming beïnvloedt – dikte van de betonlaag boven de verwarmingselementen. Onderscheiden vulling:

  • nat beton of cement-zandmengsel met een minimale dikte van 50 mm zonder gebruik van polymeeradditieven;
  • microvezelmortel voor vloerverwarming beton 25-30 mm dik.

Een laagverschil van 2 keer bespaart materiaal, optimaliseert de installatie en versnelt het drogen. Volg de regels die zijn voorgeschreven in de DSTU-N B V.2.6-norm om ervoor te zorgen dat het oppervlak snel vastgrijpt.

De kamertemperatuur mag niet onder de 5 graden komen. De vloer is beschermd tegen vorst en tocht. Een week na het leggen wordt de chape afgedekt met vochtvasthoudend materiaal. 

Hoeveel glasvezel is er nodig voor installatie

Om de verhoudingen van de mortel voor de dekvloer voor vloerverwarming te kiezen, moet met verschillende punten rekening worden gehouden. Hoe dunner de dekvloer, hoe korter de gebruikte vezels. 6 en 12 mm FiberMix monofilamenten worden toegevoegd aan de betonmortel voor pijpinstallatie in een standaard appartement. Synthetisch additief ArmoTec met een afmeting van 14 mm wordt gebruikt voor dekvloeren van industriële gebouwen en in het geval dat overmatige belasting van de vloer wordt verwacht.

Microvezelverbruik wordt berekend op basis van specifieke installatieomstandigheden. Voor een minimale laag beton wordt per 1 kubieke meter betonmortel 0,3 kg kunstvezel gemengd. Dit is voldoende om krimp te verminderen en microscheurtjes te voorkomen. Het effect neemt toe als de hoeveelheid vezels wordt verhoogd tot 0,6 kg per 1 kubieke meter. De verhoudingen zijn geschikt voor de montage van eenvoudige dekvloeren in woon- en bedrijfsruimten.

Verwarmde vloeren onderscheiden zich door een kritisch temperatuurverschil in kleine ruimtes. De beste optie voor bedrijfsomstandigheden - verminder de hoeveelheid water en de droogtijd van het mengsel door de concentratie van de vezel te verhogen. De verwarmingselementen van de constructie worden gegoten met betonmortel met toevoeging van FiberMix polypropyleenvezels van 12 mm lang met een snelheid van 0,9 kg per 1 kubieke meter