de
Voordelen van dekvloervezel
Voordelen van dekvloervezel

Voordelen van dekvloervezel

Bij het leggen van vloerbedekking en het leggen van een vloerverwarmingssysteem wordt de dekvloer over de plafonds gestort. De oplossing is gemaakt van beton, cementzand, gips of een meercomponentenmengsel. De complexiteit van het werk ligt in het feit dat tijdens het drogen van het oppervlak krimp optreedt, microscheuren ontstaan. Vezeldekvloer verbetert de kwaliteit van de grondstof.

Inhoud

Bij het leggen van vloerbedekking en het leggen van een vloerverwarmingssysteem wordt de dekvloer over de plafonds gestort. De oplossing is gemaakt van beton, cementzand, gips of een meercomponentenmengsel. De complexiteit van het werk ligt in het feit dat tijdens het drogen van het oppervlak krimp optreedt, microscheuren ontstaan. Vezeldekvloer verbetert de kwaliteit van de grondstof. Met behulp van een synthetisch additief wordt de bindlaag dunner zonder verlies van isolerende eigenschappen en sterkte. In dit artikel zullen we uitzoeken wat polypropyleen in het mengsel geeft, hoeveel draden er aan de oplossing worden toegevoegd en of het mogelijk is om zonder vezels te doen bij het leggen van de vloer.

chape fiber

Is dekvloervezel gerechtvaardigd

Zeker, rechtvaardigt. Polyolefinevezels worden willekeurig verdeeld over het volume van de oplossing en vervullen versterkende functies. Aanvullende voordelen:

  • vermindert de krimp van beton met 70%;
  • 70% minder kans op scheuren;
  • verhoogt de weerstand tegen kritische trek- en buigbelastingen;
  • verhoogt de slijtvastheid;
  • vermindert mechanische impact.

Toen het idee ontstond om concrete oplossingen te versterken, werd fijngehakte metaaldraad als vezel gebruikt. De aanpak optimaliseerde het werk met grote gebieden. De klanten waren tevreden over de kwaliteit van de vloeren en de aannemers over de snelheid van plaatsing. Er werden echter tekortkomingen gevonden in de stalen wapening.

Het metaal is corrosiegevoelig, zwaar en heeft scherpe randen, wat kan leiden tot letsel bij bouwers. Dunne stukjes metaaldraad breken door de vloeistofslangen en breken de roerwerken. Bij het installeren van een warme vloer leidt de interactie van staalvezels met elektrische elementen tot kortsluiting. Daarom heeft synthetische vezel zich verspreid in een dekvloer, verstoken van de bovengenoemde nadelen.

Polypropyleenvezels – het is een harde kunststof met een lage dichtheid die metalen versterking vervangt. Draden van verschillende diameters, lengtes en vormen worden gelijkmatig over de oplossing verdeeld en houden de lagen bij elkaar. De vezel vult de holtes van de dekvloer, waardoor microscheurtjes worden voorkomen. De vezels zijn gecoat met een olieachtige verbinding om de hechting aan beton te verbeteren. Kunststof is veel lichter dan metaal, geleidt geen elektriciteit en is niet bang voor corrosie. Het gebruik van polypropyleen verlengt de levensduur van de apparatuur voor de productie van dekvloermengsels.

Welke polymeren worden aan de betonoplossing toegevoegd

Synthetische additieven zijn 2-55 mm lang, met een diameter van 20 micron tot 700 mm. Polypropyleen materiaal is anders van kleur en vorm. Het type vezel wordt gekozen afhankelijk van de taak, het gebied en de verwachte belasting van het betonoppervlak.

chape microfiber

Microvezel

FiberMix monofilament lijkt qua uiterlijk op de fijnste draden die worden toegevoegd aan droge mengsels om de viscositeit van de oplossing te verhogen. Het doel van de vezel hangt af van de lengte:

  • 2, 3, 4 mm zijn geschikt voor het verdikken van pleisters en afwerkmengsels;
  • 6 mm wordt gebruikt voor een dunne laag gietvloer;
  • 12 mm wordt toegevoegd aan de dekvloer van woongebouwen, garages, winkels;
  • 18 mm wordt gebruikt voor bedrijven en magazijnen waar de vloer zwaar wordt belast.

Het vezelverbruik per dekvloer is afhankelijk van de dikte van de laag. Voor een dunne laag is 0,6 kg per 1 kubieke meter oplossing voldoende. Bij constante statische en dynamische druk wordt per 1 kubus beton 2 kg schroefdraad van 18 mm aan het oppervlak toegevoegd.

Vezelvezel voor dekvloerversterking

Macrovezel 

Fibermix produceert twee soorten macrovezels. ArmoTec polyolefin 14 mm lang wordt gebruikt voor vloerverwarming. De vezel dempt de interne druk op het beton door het uitzetten en samentrekken van de verwarmingselementen, waardoor vernietiging tijdens temperatuurschommelingen wordt voorkomen. De verhoudingen van het additief voor vloerverwarming zijn hoger dan die van een gewone dekvloer: 2 kg per 1 blokje van het mengsel. 

PolyMesh-vezel met een lengte van 38 mm wordt toegevoegd aan beton voor installatie van vloerbedekkingen in industriële gebouwen. De koppeling behoudt een groot gewicht, is stabiel tegen vorst, stoten, de chemische en alkalische omgeving. PolyMesh-vezel verhoogt de buigsterkte van de coating. Polypropyleen draden verlichten de druk op overlappingen. Voor een tastbaar resultaat wordt 2-3 kg gemengd in 1 kubus betonmassa. 

Vloertechnologie

Bouwers oefenen vier manieren om de vloer waterpas te zetten: droog, nat, halfdroog, zelfnivellerend. In alle gevallen wordt polypropyleen toegevoegd, maar de semi-droge methode wordt als de minst arbeidsintensieve beschouwd, wat betekent dat deze zuinig en snel is. Zelfnivellerende vloeren worden volgens deze methode in één laag gemaakt.

In de voorbereidende fase wordt het oppervlak grondig ontdaan van puin en vuil. Vervolgens worden de uitsparingen en scheuren van de vloer bedekt met stopverf. Om de eigenschappen van de samenstelling te verbeteren, worden synthetische microvezels toegevoegd. Het voorbereide oppervlak wordt grondig gewassen en gedroogd, waarna de bakens waterpas worden gezet.

Vezelvezel voor een halfdroge dekvloer wordt toegevoegd aan een droog beton- of cement-zandmengsel. Je kunt de hele portie in één keer gebruiken, of slechts de helft roeren en na het toevoegen van water de rest erbij gieten. De oplossing wordt grondig gemengd voor uniforme wapening. De looptijd van de mixer neemt toe met 15% bij toevoeging van polypropyleen. 

Om een ​​warme vloer te leggen, wordt een thermische isolatiefilm op de basis geplaatst. Voor een conventionele dekvloer wordt de oplossing gegoten en gelijkmatig verdeeld met een dikte van 30-50 mm. Als het plan een tweede laag of installatie van verwarmingselementen met daaropvolgend storten vereist, wachten ze tot het beton volledig droog is. 

Om de vloer te polijsten, is het noodzakelijk om 20 minuten nadat de oplossing is uitgesmeerd een schuurmachine te gebruiken. Van tocht en vochtverlies is de afgewerkte dekvloer bedekt met een film. Stolling van het mengsel met vezels vindt plaats in 12 uur. De laatste werkzaamheden worden uitgevoerd op de 5e dag na installatie.

Het effect van polypropyleenvezels op beton

In tegenstelling tot het standaard wapeningsnet, wordt de vezel verdeeld over het volume van de oplossing, waardoor de plasticiteit van de laag toeneemt. Synthetisch additief is bestand tegen delaminatie, beschermt tegen de vorming van holtes die tot scheuren leiden. De vezels verhogen de slijtvastheid van het oppervlak. Zelfnivellerende vloeren zijn niet bang voor schokken en andere mechanische invloeden.

De vezel in de CPS vermindert de uithardingstijd van de oplossing. Met behulp van het additief wordt de hittebestendigheid van het oppervlak verhoogd. Polypropyleen vermindert de hygroscopische eigenschappen van de cementzandvloer, waardoor de levensduur wordt verlengd. Wanneer synthetische vezels worden toegevoegd, neemt de trek- en buigsterkte toe. 

Hoe beïnvloedt een toename van de vezelconcentratie de eigenschappen van de oplossing:

  • 0,3 kg – het additief verhoogt de plasticiteit van de oplossing en helpt onregelmatigheden glad te strijken;
  • 0,6 kg – verhoogt de sterkte van de dekvloer;
  • 0,9 kg – de eigenschappen van het cementmengsel zijn vergelijkbaar met die van microvezel, het mengsel bereikt maximale parameters.

De vezel is compatibel met elk soort mengsel. Ervaren bouwers raden aan synthetische stoffen in porties toe te voegen en grondig te mengen. Sommige mensen voegen de helft van de vezels toe aan de droge ingrediënten, en de rest wordt voorgekneed met water, waarna de componenten worden gecombineerd.

Conclusies

Polypropyleen draden – een betrouwbare vervanging voor stalen wapening, vrij van metaalfouten. Vanwege het lage gewicht van synthetische vezels wordt het materiaal gebruikt op dunne plafonds, waardoor de algehele belasting van de constructie wordt verminderd. De flexibele structuur van de vezels vult de microholtes van de oplossing. In geval van schade aan de vloer, zal de afwezigheid van scherpe draad beschermen tegen letsel.

Het enige nadeel van het gebruik van glasvezel – Dit is een aankoop van materiaal van lage kwaliteit. De goederen moeten certificaten hebben die de kwaliteit bevestigen. Niet-naleving van technologische normen leidt tot het vrijkomen van ongelijke vezels zonder behandeling met een samenstelling die de hechting verbetert, wat de installatie bemoeilijkt. Kunststof van slechte kwaliteit begint na verloop van tijd schadelijke stoffen af ​​te geven. 

Fibermix produceert vezels volgens internationale standaarden. Polyolefine kan bouwmengsels van verschillende samenstelling en dikte versterken. Voor een effectief resultaat wordt het polymeer geselecteerd op basis van de lengte van de vezels, de geplande belasting van de vloer en de aard van het werk.