de
Zurück zu den Nachrichten
Hoe de benodigde hoeveelheid vezels voor beton te berekenen
Hoe de benodigde hoeveelheid vezels voor beton te berekenen

Bouwtechnologieën staan ​​niet stil en verbeteren voortdurend benaderingen van fundamentele zaken. Polypropyleenvezelis een integraal onderdeel van de betonproductie geworden, waardoor de prestaties van de mortel aanzienlijk zijn verbeterd. Wat voor soort materiaal het is en in welke hoeveelheden het wordt gebruikt, zullen we in dit artikel begrijpen.

Inhoud

Waarom hebben we vezels nodig voor beton

Composietmaterialen zijn populair in de bouwsector vanwege de enorme reikwijdte en verbetering van de kwaliteiten van de originele compositie. Zuiver beton is broos onder spanning, daarom worden versterkende elementen gebruikt voor versterking: gaas, stalen staven, vezels. Metalen structuren houden de dekvloer of het gegoten element vast en polyolefine beschermt het oppervlak ook tegen de vorming van microscheurtjes.

Kunstvezels van het merk Fibermix gemaakt van polymeren zijn er in verschillende vormen, gewichten en lengtes. De norm van vezelvezels voor betonvoorbereiding hangt af van de aard van het vereiste werk, evenals de grootte van het additief.

Kunstvezels verbeteren de bindingseigenschappen van beton en zijn gelijkmatig verdeeld over het materiaal.

Polymeervezel wordt gebruikt voor:

  • krimp van de betonmix verminderen;
  • delaminatie van materiaal voorkomen;
  • beschermen tegen corrosie;
  • om schade door externe mechanische impact te voorkomen;
  • trek- en buigeigenschappen verbeteren.

De vezel wordt aan de mixer toegevoegd in het stadium van het mengen van de droge ingrediënten. Synthetische vezels worden gelijkmatig door het mengsel verdeeld, waarna ze met water worden gegoten. De tweede optie – giet het additief in de cementmelk en meng de rest van de benodigde ingrediënten erdoor. Het aandeel polypropyleen wordt in porties verhoogd of het hele pakket tegelijk uitgeschonken.

Fibermix vervaardigt polyolefinevezels met verschillende toepassingen en eigenschappen. Er zijn drie soorten producten op de markt: ArmoTec, PolyMesh en FiberMix. Om vezels te selecteren voor een specifiek soort werk, moet u rekening houden met de technische kenmerken van de goederen.

concrete fiber norm

ArmoTec-vezel

ArmoTec polymeer wordt gebruikt voor volumetrische versterking van beton en spuitbeton. Duizenden duurzame vezels met een gegolfd oppervlak zijn gelijkmatig verdeeld over het hele oppervlak van de structuur en beschermen deze tegen vernietiging. Polyolefine vervangt metalen wapening in producten waar weerstand tegen corrosie en chemicaliën belangrijk is.

De lengte van synthetische vezels ArmoTec 14, 25.40, 55 mm. Voor 1 kg materiaal zijn er 50 000 stuks golfkartoneenheden van grafietkleur. Het verbruik van vezels voor dekvloeren hangt af van de mate van wapening van beton en de weerstand tegen buigen. Gemiddeld gebruiken ze 2 tot 6 kg per 1 m3 van het mengsel. 

ArmoTec-toepassingen:

  • wegen;
  • dekvloeren en vloeren van industriële ruimtes;
  • straatstenen;
  • palen en bruggen;
  • cellenbeton;
  • pakhuizen en constructies voor de olie- en chemische industrie.

ArmoTec verhoogt de weerstand van beton tegen sulfaten en zouten, vermindert het uiteindelijke gewicht van de constructie. Het polymeeradditief voorkomt barsten van het product, absorbeert de energie van vernietiging. Hittebestendige vezels zijn bestand tegen hitte en kou zonder structurele veranderingen in het materiaal.

De elasticiteitsmodulus van ArmoTec bereikt 6 GPa. Bij het selecteren van een vergelijkbare indicator van de cementmatrix wordt de dispersiewapening verbeterd. De lengte van de vezels beïnvloedt de uniforme verdeling in het mengsel. 40 mm vezel is geschikt voor schuimbeton en 14 mm product interfereert met mobiel zwaar beton. ArmoTec is compatibel met alle additieven.

vezel toevoegen aan beton

PolyMesh Macrovezel

PolyMesh-macrovezels worden verkregen uit polypropyleen door middel van een reeks chemische, thermische en mechanische modificaties. Het product is zo licht van gewicht dat het zich niet in de onderste betonlaag nestelt, maar zorgt voor een driedimensionale wapening voor een vezellengte van 38 of 54 mm.

Afhankelijk van het feit of het nodig is om het gaas, de stalen elementen te vervangen of wapening toe te voegen, wordt berekend hoeveel vezels per kubus beton in de mixer moeten worden geladen. Aanbevolen dichtheid PolyMesh – 2-8 kg per 1 m3 beton. In 1 kg materiaal bereikt het aantal vezels 150 000 stuks. 

PolyMesh-voordelen:

  • versterkt betonconstructies in buiging;
  • vorstbestendig;
  • bespaart het budget en vermindert het gewicht van het product;
  • breekt niet af in alkalische en zure omgevingen;
  • is voorzichtig met betontoevoerapparatuur;
  • verhoogt de slagvastheid.

Synthetisch macrofiber PolyMesh wordt toegevoegd bij het leggen van bestrating of vloeren in industriële gebouwen, het bouwen van tunnels en metro's, het creëren van monolithische structuren. Polyolefine heeft een hoog smeltpunt, wat de brandwerendheid van betonproducten verhoogt. Het gebruik van vezels versnelt en vergemakkelijkt het betonneren aanzienlijk.

Macrofiber wordt geproduceerd in grafietkleur. De treksterkte is 500-600 MPa, wat de scheurvastheid positief beïnvloedt. Moeilijke weersomstandigheden beschadigen de PolyMesh-structuur niet. Bij frequente vorst en dooi, regen en droogte blijft de structuur solide. 

Microvezel voor beton FiberMix

FiberMix monofilament egaliseert het oppervlak van het beton en beschermt het tegen het ontstaan ​​van microscheurtjes tijdens het drogen. Polypropyleen wordt gebruikt in plaats van staalgaas om bouwwerkzaamheden te versnellen en de winstgevendheid van projecten te vergroten. Microfilamenten met een diameter van 20-22 micron worden gelijkmatig door de oplossing verdeeld, waardoor de viscositeit toeneemt.

Een extra millimeter draad kan de structuur van het mengsel bederven, dus de lengte van het monofilament wordt gekozen afhankelijk van het beoogde gebruik. FiberMix microvezel wordt gebruikt bij de productie van:

  • vloeibaar behang;
  • droge mengsels voor de bouw;
  • pleisters;
  • dekvloeren;
  • producten van gewapend beton.

FiberMix 2 en 3 mm lang worden toegevoegd aan bouwmengsels. Draden van 4 mm verdikken de pleister, waardoor de laag kan worden verdicht en het oppervlak kan worden geëgaliseerd. Monofilamenten van 6 en 12 mm worden toegevoegd aan de oplossing voor architecturale stukproducten, straatstenen, pleisterafwerkingen en installatie van gietvloeren. Polypropyleen met een lengte van 18 mm is geschikt voor dekvloeren, cellenbeton, wegdekken, vloerverwarming, constructies van gewapend beton.

Dunne draden creëren een driedimensionale versteviging die niet onderhevig is aan veroudering. Het resulterende vezelversterkte beton wordt gekenmerkt door verhoogde vuurvaste eigenschappen, weerstand tegen extreme temperaturen. Synthetische draden beschermen het oppervlak tegen het binnendringen van water en chemicaliën.

Een vergelijking van de eigenschappen van vezelversterkt beton met verschillende gehalten aan polypropyleen laat zien dat de optimale hoeveelheid synthetische additieven tussen de 0,6 en 2 kg/m3 ligt. Mortelkrimp wordt met 15% verminderd en de buigtreksterkte wordt verdubbeld. Meer dan 2 kg per kubus toevoegen is economisch niet voordelig en levert geen tastbare verbeteringen op in de materiaaleigenschappen.

ToepassingsgebiedVezelgrootte, mmAantal vezels
Industriële vloeren, cementbetonverhardingen12, 20, 40vanaf 1 kg per 1 m3 
Dekvloeren, verwarmde vloeren12, 20van 0,9 tot 1,5 kg per 1 m3 
Gewapend beton, betonnen constructies en producten12, 20vanaf 0,9 kg per 1 m3 
Cellenbeton (schuimbeton, niet-geautoclaveerd cellenbeton)12, 20, 40van 0,6 kg tot 1,5 kg vezels per 1 m3 
Droge bouwmengsels (egaliseren van vloeren, pleisters, plamuren, voegen, waterdichting, reparatiemiddelen)3, 6, 12vanaf 1 kg per 1 m3 
Producten uit kleine stukjes, producten met complexe profielen, kleine architecturale vormen6, 12vanaf 0,9 kg per 1 m3 
Straatplaten6, 12van 0,6 kg tot 1,5 kg per 1m³ mix 
Vloeibaar behang, lijmen3vanaf 0,5 kg per 1 m3 

Hoe vezelverbruik voor beton berekenen

De hoeveelheid vezelmateriaal voor betonmortel is rechtstreeks afhankelijk van de aard van het werk, het type en de grootte van de vezel. Afwijking van de norm leidt tot financiële verliezen en kan het versterkende effect tenietdoen. Te lange elementen maken het moeilijk om het afgewerkte vezelversterkte beton te mengen en gelijkmatig te leggen.

Bij het maken van gewapend betonnen palen, bruggen, hydraulische installaties en constructies voor de chemische industrie, wordt ArmoTec met een lengte van 40-55 mm gebruikt met een snelheid van 6 kg per 1 m3. Ongeveer 3-4 kg/m3 gaat in spuitbeton voor tunnels en schachten. Voor industriële vloeren en dekvloeren is dit 2-3 kg / m3.

Synthetische PolyMesh-vezels in een verhouding van 8 kg/m3 worden gebruikt om versterkte elementen van constructies van gewapend beton, constructies van oliedepots te maken. Op het wegdek en dekvloeren in de industriezone wordt 2-4 kg polypropyleen per 1 m3 uitgegeven.

Om sterke duurzame constructies te creëren, wordt 0,9 kg FiberMix-draden per 1 m3 mortel gegoten. Om de dekvloer tegen scheuren te beschermen, neemt u 0,6 kg microvezel per 1 m3. De hoeveelheid polyolefine in het betonmengsel en de mengtijd zijn rechtstreeks afhankelijk van de lengte van de vezels: hoe korter de draad, hoe minder er nodig is per kubus mortel. Monolithische structuren met hoge sterkte die bestand zijn tegen zware belastingen, worden geproduceerd uit een vezel van 18 mm lang met een snelheid van 2,5 kg / m3. 

Bij de vervaardiging van een cement-zandmortel voor dekvloeren geldt dat hoe meer synthetische additieven worden gemengd, hoe sterker de buigspanning wordt verkregen. De kwaliteit van beton na toevoeging van polypropyleen hangt af van de mate van verdeling van het monofilament. Voor een duurzaam resultaat wordt de bedrijfstijd van de mixer met 15% verlengd door het mengen van een schone oplossing.